Τι είναι οι αυξητικοί παράγοντες PRP;

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι η καλύτερη ορθο βιολογική μέθοδος που εφαρμόζεται παγκοσμίως για την επίλυση πληθώρας παθήσεων .  Ονομάζεται βιολογική γιατί εκμηδενίζεται η πιθανότητα χρήσης φαρμάκων και χημικών ουσιών και κατ επέκταση ανεπιθύμητων ενεργειών και αλλεργιών.

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτείνες επούλωσης που απελευθερώνονται από την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων μέσω της φυγοκέντρησης τους.

Τα αιμοπετάλια αρχικά ήταν γνωστό πως είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος , τώρα γνωρίζουμε ότι όταν ενεργοποιηθούν στο σώμα απελευθερώνουν τις πρωτείνες επούλωσης γνωστές ως αυξητικοί παράγοντες (growth factors) και κυτοκίνες (kytocines).

Η τοπική έγχυση ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων στην περιοχή του τραυματισμού ενισχύει και πολλαπλασιάζει την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης του ανθρώπινου σώματος. Συγκεκριμένα, επιταχύνεται η επαναγγείωση της τραυματισμένης περιοχής και τελικά επιτυγχάνεται η αναδόμηση και η αναγέννηση του τραυματισμένου ιστού, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και αντιμικροβιακή προστασία.

Σήμερα, η μέθοδος αυτή είναι αποδεκτή και ευρέως χρησιμοποιούμενη σε μεγάλα κέντρα αλλά και αθλητικά σωματεία του εξωτερικού.

57909_EBΤι θεραπεύουμε με τα αιμοπετάλια και τους αυξητικούς παράγοντες;

  • Θλάσεις μυών- τενόντων
  • Διαστρέμματα
  • Χονδροπάθειες
  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου
  • Επικονδυλίτιδα (tennis elbow – golfers elbow)
  • Άκανθα πτέρνας – πελματιαία απονευρωσίτιδα κλτ.
  • Διαβητικό πόδι δερματικά ελλείμματα
  • Ουλές – ρυτίδες – σύσφιξη προσώπου και λαιμού

Διαδικασία Έγχυσης PRP:

Η θεραπεία με PRP διαρκεί  20-30 λεπτά.

Για τις επόμενες 7 ημέρες μετά την έγχυση των αυξητικών παραγόντων ο οργανισμός συνεχίζει να δέχεται την ευεργετική τους επίδραση, επουλώνοντας την βλάβη. Ο αριθμός των συνεδριών διαμορφώνεται ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα, ενώ δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 5 συνεδρίες ανά περιοχή.

Χρειάζεται προεργασία για την χρήση των αυξητικών παραγόντων;

Για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή τύπου ασπιρίνης ή κουμαρινικών (sindrom) θα πρέπει να γίνεται διακοπή τους για περίπου 7 ημέρες.

Σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της θεραπείας να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διότι επηρεάζουν την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης, άρα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.